BLOGI: U19-pelaajien taustalla hienoa seurajoukkuetyötä

Tänään maanantaina U19 EM-lopputurnauksen aloittavan Suomen joukkueeseen on valittu 20 pelaajaa, jotka ovat kehittyneet yhteensä 43 eri jalkapalloseurassa. 11 näistä seuroista on ulkomaisia. Maajoukkuevalmentaja Teemu Eskola on seurannut ikäluokan pelaajia heidän ensimmäisistä maaotteluistaan lähtien ja nyt hän otti tehtäväkseen listata nuorten seurajoukkuetaustoja.

On mielenkiintoista tutkia EM-lopputurnaustasolle kehittyneiden suomalaispelaajien tähänastista urakehitystä heidän seurojensa kautta. Toki otos on niin pieni, ettei seuraavien faktojen takia voida vetää mitään kiveenhakattua mallia suomalaisen huippupelaajan polusta. Mutta ainakin kiitosta voidaan jakaa pelaajien kehitystä tukeneille seuroille.

 

Keskimäärin Suomen lopputurnauspelaaja on tähän mennessä edustanut 3,35 eri jalkapalloseuraa. Eniten seuraedustuksia on Kristian Heinolaisella (PS Kemi), joka on pukenut päälleen jo yhdeksän eri seuran pelipaidan.

 

Ainoastaan IFK Mariehamnin Joel Mattsson on edustanut urallaan yhtä ja samaa jalkapalloseuraa, jos mukaan ei lasketa muutamaa IFK M:n reservijoukkueessa (FC Åland) pelattua Kakkosen ottelua. Tunnollinen laitapelaaja on edennyt IFK Mariehamnissa nappuloista Veikkausliigaan asti. Lopputurnausjoukkueen pelaajista ainoastaan Mattsson on aloittanut jalkapallouransa seurassa, joka pelaa tällä hetkellä Veikkausliigaa.

 

Useimmin U19 Suomen pelaajan jalkapalloura on alkanut Kirkkonummen KyIF:ssä, jonka keltaisen pelipaidan ovat vetäneet päälleen elämänsä ensimmäisissä futisotteluissa Eetu Vertainen, Timo Stavitski ja maalivahti Rasmus Leislahti. Heistä kaikki olivat isoissa rooleissa, kun Suomi voitti kisojen alla maaottelussa Turkin 2-0. Vertainen teki molemmat maalit, Stavitski alusti monta vaarallista tilannetta ja Leislahti pelasi nollapelin. Nykyisin Vertainen pelaa Veikkausliigaa HJK:ssa, Stavitski Ranskan pääsarjan Ligue 1:sen SM Caenissa ja Leislahti Ykkösen Klubi 04:ssa.

 

Tampereen Pallo-Veikoissa futisuransa aloittivat Abukar Mohamed ja Miko Virtanen, joiden urat ovat edenneet sittemmin jo ulkomaille. Abukar Mohamed siirtyi TPS:n kautta Italian SS Lazioon ja Virtanen Englannin Evertonista Skotlannin Aberdeeniin. Nykyisin HJK:ssa pelaavat Valtteri Vesiaho (kuvassa) ja Kalle Katz ovat pelanneet urallaan tärkeitä vuosia Käpylän Pallossa. Vesiaho siirtyi KäPaan Ponnistuksesta, Katz aloitti pelinsä Käpylässä. Seurassa pelasi myös vuoden 2017 paras poikapelaaja, Järvenpään Palloseurassa aloittanut Anssi Suhonen ennen siirtoaan Saksaan Hamburger SV:n organisaatioon.

 

Vaikka kukaan Suomen lopputurnauspelaajista ei ole aloittanut jalkapalloa Helsingin Jalkapalloklubissa, Suomen joukkueesta yhdeksän pelaajaa on pukenut päälleen jossakin vaiheessa uraansa HJK:n sinivalkoisen pelipaidan. Yhteensä HJK:ssa vietettyjä kausia on pelaajilla 35 eli keskimäärin noin neljä per pelaaja. Siirto HJK:hon on tapahtunut keskimäärin noin neljäntoista (14) vuoden iässä.

 

Kaikkiaan Suomen pelaajista kaksitoista pelaajaa on pelannut urallaan Veikkausliigan otteluissa. Eniten liigapelejä on Mattssonilla, joka debytoi liigatasolla jo vuonna 2015. Hän on esiintynyt IFK Mariehamnin paidassa 39 liigaottelussa.

 

Yhteensä kisajoukkueen pelaajat ovat pelanneet 193:ssa liigaottelussa ja tehneet näissä 14 maalia. Eniten maaleja ovat tehneet Albion Ademi, Saku Ylätupa ja Stavitski, kukin kolme. Miesten Kakkosen tasolla kisajoukkueen pelaajista on jossakin vaiheessa uraansa pelannut 14 pelaajaa.

 

Ulkomaista seuraa edustaa tällä hetkellä seitsemän pelaajaa. Lisäksi Ilveksen Niklas Jokelainen on pelannut Englannin Stokessa sekä juuri Ilvekseen palannut Martti Haukioja Italian Chievossa (2017-2018).

 

Ulkomailla pelaavista Ylätupa (Ajax) ja Stavitski (SM Caen) ovat pelanneet Veikkausliigaa Rovaniemen Palloseurassa, jossa he olivat lainalla kaudella 2017 HJK:sta. Molemmat siirtyivät nykyisiin seuroihinsa elokuussa 2017.

 

HSV:n Tobias Fagerström siirtyi Saksaan kasvattajaseuransa Karjaan BK-46:n Kakkosen miehistöstä ja Suhonen seurasi siis viime talvena perässä KäPasta. Brentfordin Jaakko Oksanen oli hankkinut ennen siirtoaan kauden verran kokemusta Miesten Kakkosesta (Klubi 04) sekä yhdeksän peliminuuttia Veikkausliigasta (HJK). Mohammed lähti Italiaan yhden Ykkösessä vietetyn TPS-kauden jälkeen. Virtanen taas jätti Suomen jo 13-vuotiaana, jolloin hän lähti Evertonin akatemiaan.

 

Kun lasketaan nykyinen Ilveksen kaksikko mukaan, keskimäärin lopputurnausjoukkueen ulkomaille siirtynyt pelaaja on lähtenyt Suomesta 16,5 vuotiaana.

 

West Bromwich Albionin Alex Bradley ei ole koskaan pelannut Suomessa. Hän siirtyi yhdeksänvuotiaana WBA:n riveihin. Ensimmäiset futismatsinsa Bradley pelasi Ledbury Swifts’in paidassa.

 

Kun tarkastellaan maantieteellisesti pelaajien lähtöseuroja, pääkaupunkiseutua ympäröivät alueet ovat hyvin edustettuja. KyIF:n kolmikko, maalivahti Robin Källman (NuPS) ja laitahyökkääjä Fagerström (BK-46) ovat alkujaan Länsi-Uusimaalta. Puolustaja Teemu Jäntti (TuPS) ja keskikenttäpelaajat Suhonen (JäPS) sekä Oksanen (KP-76) ovat saaneet alkusysäyksen futikseen Keski-Uudeltamaalta. Helsingissä futaamisen aloittivat laitapuolustaja Heinolainen (FC Kontu) sekä keskuspuolustajat Vesiaho (Ponnistus) ja Katz (KäPa).

Oululaislähtöisiä pelaajia on joukkueessa kaksi: Ville Tikkanen (OLS) ja Jokelainen (Tervarit), kuten myös tamperelaisia (Abukar, TPV ja Virtanen, TPV). Turusta (Albion Ademi, TuNL), Maarianhaminasta (Mattsson, IFK M), Hämeenlinnasta (Haukioja, HJS) ja Espoosta (Ylätupa, LePa) on kustakin kaupungista yksi jalkapallon alkuopit paikallisesta seurasta saanut pelaaja.

Suomen EM-lopputurnausjoukkueen 20 pelaajasta vuonna 1999 syntyneitä on 13, vuonna 2000 syntyneitä kuusi (Teemu Jäntti, Leislahti, Oksanen, Fagerström, Katz ja Jokelainen) ja vuonna 2001 yksi (Suhonen).

Teemu Eskola

Valmentaja

Kirjoittaja toimii U19 EM-lopputurnauksessa Suomen valmennustiimin jäsenenä päävastuualueenaan vastustajajoukkueiden tarkkailu.

 

Suomen joukkue (suluissa pelaajien aiemmat seurat):

Rasmus Leislahti HJK (KyIF)

Robin Källman HJK (NuPS)

Miko Virtanen Aberdeen FC (Everton FC, TPV)

Kristian Heinolainen PS Kemi (HIFK, FC Gnistan, HJK, KäPa, PKKU, TuPS, KOPSE, FC Kontu)

Ville Tikkanen SJK (OLS, Tervarit, HauPa, OLS)

Teemu Jäntti FC Lahti (PKKU, TuPS)

Martti Haukioja Ilves (AC Chievo Verona, FC Jazz, Ilves, HJS)

Valtteri Vesiaho HJK (KäPa, Ponnistus)

Kalle Katz HJK (KäPa)

Abukar Mohamed S.S. Lazio (TPS, TPV)

Jaakko Oksanen Brentford FC (HJK, KOPSE, KP-75)

Alex Bradley West Bromwich Albion (Ledbury Swifts)

Anssi Suhonen Hamburger SV (KäPA, JäPS)

Saku Ylätupa AFC Ajax (RoPS, HJK, FC Espoo, LePa)

Joel Mattsson IFK Mariehamn

Timo Stavitski SM Caen (RoPS, HJK, KyIF)

Albion Ademi FC Inter (PS Kemi, FC Inter, TPS, TuNL)

Tobias Fagerström Hamburger SV (BK-46)

Eetu Vertainen HJK (KyIF)

Niklas Jokelainen Ilves (Stoke City, AC Oulu, Tervarit)