BLOGI: Rooli täytettävänä

Suomen U19-poikien EM-lopputurnauksella on kolme tyylikästä lähettilästä. Uusin nimi ryhmään liitettiin tänään perjantaina, kun Ilari Äijälä tarttui tehtävään. 

Matka kohti arvokisoja on projekti, johon osallistuu lukuisia ihmisiä kentällä ja sen ulkopuolella. Jokaisella heistä on oma tärkeä rooli. Aktiivipelaaja Ilari Äijälän rooli joukkueissa vaihteli uran varrella. Nyt hän valmistautuu kolmatta kertaa nuorten arvoturnaukseen - ja jälleen uudessa tehtävässä. Päästetään ”Iltsu” ääneen.

 

****

 

Minulla on iso kunnia olla jälleen mukana kisoissa. Roolini on vaihdellut vuosien varrella. 

 

Vuonna 2003 en päässyt kisoihin, sillä olin kotiin jäänyt ”varavintiö” U17 MM-lopputurnauksessa Suomessa. Muistan karvaan pettymyksen ja tunteen siitä, että minusta ei nyt varmaankaan tule ammattilaisjalkapalloilijaa. Olin väärässä. 

 

Vuonna 2009 olin mukana U21 EM-kisajoukkueessa Ruotsissa ja pääsin kisoihin varasijalta. Tosin ainoa kisasuoritukseni oli doping-testi Saksa-pelin jälkeen. Suoriuduin sentään nopeammin kuin Jerome Boateng. 

 

Vuonna 2018 on taas kisat. Kyseessä on historiallinen U19 EM-lopputurnaus ja roolini on jälleen hyvinkin erilainen. Tällä kertaa saan kunnian toimia yhtenä kisojen lähettiläänä yhdessä ystävieni Tim Sparvin ja Maija Saaren kanssa. Roolini tulevissa kisoissa on edustaa jalkapallon ja ylipäätänsä urheilun avulla tehtävää yhteiskuntavastuutyötä. 

 

Olen viimeiset kaksi vuotta toiminut Punainen kortti rasismille -projektissa ja tehnyt paljon rasismin- ja  syrjinnänvastaista työtä urheilussa yhteistyössä eri seurojen, lajien, urheilijoiden, järjestöjen ja ministeriöiden kanssa. Suomalaiset urheilu- ja liikuntatoimijat ovat pikkuhiljaa heräämässä siihen, että urheilulla ja liikunnalla voi olla erittäin suuri yhteiskunnallinen merkitys esimerkiksi syrjäytymisen ehkäisemisessä, kotouttamisessa, asennekasvatuksessa, yhdenvertaisuuden ja yhteisöllisyyden edistämisessä sekä hyvinvointi- ja mielenterveystyössä.

 

Maailmalla tehdään jo erittäin paljon vaikuttavaa yhteiskuntavastuutyötä urheilun ja erityisesti jalkapallon avulla. 

 

Pelaajilla on joukkueessa aina erilaisia rooleja; on pelipaikkakohtaisia rooleja, on rooli joukkueen ryhmädynamiikassa, on rooli pelisuunnitelmassa, on rooli joukkueen sytyttäjänä, kannustajana tai tunnelman keventäjänä. Roolin käsite vertaa sosiaalista maailmaa näytelmään, jolla on oma suureksi osaksi ennakoitava kulkunsa. Itse asiassa "rooli" sanana juontuu ranskan kautta latinasta, jossa se tarkoitti alunperin pientä pyörää, sitten rullaa ja viimein rullalle käärittyä paperia, jolle näyttelijän vuorosanat on kirjoitettu. Kuten näytelmässä, roolisosiologiassa korostetaan, että roolit saavat merkityksensä suhteessa muihin rooleihin, osana yhteisesti tuotettua kokonaisuutta.

 

Meillä jokaisella on oma tärkeä roolimme niin elämässä kuin urheilussa. Vuonna 2009 EM-kisoissa tiesin, että roolini kyseisessä näytelmässä ei välttämättä kohoa suureksi. Mutta pidin itseni erittäin valmiina ja yritin tukea joukkuekavereitani kannustamalla ja olemalla hyvä joukkuepelaaja. 

 

Vuonna 2018 olen jälleen valmis. Ole sinäkin hyvä joukkuepelaaja ja tule mukaan kisoihin kannustamaan meidän pelaajia tai vaikkapa vapaaehtoiseksi turnaukseen. Rooleja on vielä täytettävänä kesän upeassa näytelmässä.

 

Ilari Äijälä

U19 EM-kisojen lähettiläs

Twitterissä @ilariaijala

 

Lue tarkemmin Äijälän valinnasta lähettilääksi täältä.