BLOGI: EM-lopputurnaus kameran läpi nähtynä

Jussi Eskola toimi U19 EM-lopputurnauksessa UEFA:n ja Palloliiton kuvaajana. Jo viidentoista vuoden ajan ammattikuvaajana toiminut Eskola on kameransa kanssa tuttu näky Huuhkajien, Helmareiden, eri ikäkausimaajoukkueiden sekä kansallisten sarjojen kuten Veikkausliigan, Naisten Liigan ja Ykkösen peleissä.

 

Media täyttyi upeista kuvista U19 EM-kisaotteluista Vaasasta ja Seinäjoelta. Meidän sivustolla käytetyistä otoksista leijonan osa on Jussi Eskolan ottamia. Millainen turnaus kuvaajalle oli? Päästetään Jussi ääneen.

 

****

 

Turnaus oli kova urheilusuoritus kuvaajallekin, pitkiä ja kiireisiä päiviä painavan kaluston kanssa. Kävin kuvaamassa kaikki kisaottelut kahta lukuunomatta. Lisäksi kuvasin treenejä ja joukkue- sekä pelaajakuvat. 

    

Näimme kovatasoisia ja hienoja matseja. Kuvaaja tosin joutuu ottelun aikana keskittymään tiiviisti kuvaamiseen, joten ei siinä varsinaisesti pelin hienouksista ehdi nauttia. 

 

Urheilukuvaajaksi päädyin suotuisten sattumien kautta. Olin opiskellut valokuvausta, ja valmistuttuani tein muita kuvaus- ja tv-töitä, mutta jalkapallo tuntui luontevalta erikoistumisalalta, koska olen aina pelannut ja seurannut lajia tosi paljon. 

 

Jalkapallokuvaaminen on nykyään selkeä ykkösjuttuni, mutta vaihtelukin virkistää. Kuvaan mielelläni kaikenlaista, varsinkin reportaasi- ja tapahtumakuvausta sekä muita urheilulajeja. Ja hieman tähän poikamaajoukkueteemaan liittyen teen tällä hetkellä Ylelle tv-dokumenttia nimeltä Vanha joukkuekuva yhdestä aiemmasta ikäluokasta.  

 

Kuvaan jatkuvasti eri maajoukkueiden otteluita, ja on mielenkiintoista seurata pelaajien kehittymistä nuorista lupauksista A-maajoukkuepelaajiksi. Nykyisen A-maajoukkueen runkopelaajat olivat 15–16-vuotiaita, kun kuvasin heitä ensimmäisen kerran. Ja totta kai pelaajat, valmentajat ja muut jalkapalloihmiset tulevat töiden yhteydessä vuosien varrella tutuiksi. Paljon hienoa porukkaa.

 

Tämän turnauksen Suomi-pelaajista muistan muutamia jo Piirijoukkue cupista, kun he olivat noin 14-vuotiaita. Saku Ylätupa, Albion Ademi ja Valtteri Vesiaho jäivät tuolloin mieleen. Katsoin arkistosta kuvia tämän joukkueen ensimmäisistä kotimaaottelusta. Tuon kolmikon lisäksi siitä jengistä on tässä kisajoukkueessa mukana vain Timo Stavitski ja Kristian Heinolainen. Vaihtuvuutta on siis paljon. On mielenkiintoista nähdä, ketkä näistä pelaajista lyövät läpi A-maajoukkueessa ja kansainvälisellä tasolla. 

 

Nuorten EM-lopputurnaus mukava siinäkin mielessä, että parin viikon ajan saan keskittyä vain yhteen työhön. Muulloin työpäiväni ovat aika vaihtelevia. Yleensä en tiedä aamulla keikoille lähtiessä ihan tarkkaan, mitä tulee tapahtumaan. 

 

Kuvaajana minua kiinnostaa varsinkin yllättävät ja odottamattomat tapahtumat ja niiden onnistunut kuvaaminen – oli kyseessä joku yksittäinen pelitilanne tai vaikka huuhkajan lentäminen kentälle. Totta kai on ollut myös hienoa tehdä kuvausreissuja mitä erilaisimpiin paikkoihin Färsaarilta Kazakstaniin. Tosin valitettavan usein on katkeran tappion myötä lähdetty raahaamaan kuvauskalustoa pitkälle kotimatkalle. Baku, Reykjavik ja Teplice tulevat nopeasti mieleen tällaisista reissuista. Ja tässä turnauksessa Norja-matsi Seinäjoella. 

 

Kuvaamisen lisäksi tähän työhön kuuluu paljon muutakin: matkustamista, kaluston raahaamista,  kuvausvalmisteluja, editointia ja kaikenlaista toimisto- ja paperityötä. Matsin kuvaaminen on vain pieni, mutta ehdottomasti paras osa työtäni. Yhdessä pelissä kuvia tulee helposti toista tuhatta, ja lisäksi vielä maalikameroiden kuvat. 

 

Tällaiset keikat ovat tosi kiireisiä, ja silloin todella arvostaa sujuvia järjestelyjä. Tässä turnauksessa kaikki toimi kuvaajan kannalta hienosti. Suomen voitonjuhlia olisi ollut mukava kuvata, mutta muuten tämä on ollut oikein mukava turnauskeikka. Kovatasoisia pelejä hienoissa puitteissa. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita on matseissa riittänyt – mikä on tietenkin urheilukuvaajalle hyvä asia. 

 

Jussi Eskola

Lisää kuvia: www.jussieskola.fi  

 

Albion Ademi Turun joukkueessa Piirijoukkue cupissa 2013.
 
Valtteri Vesiaho. Suomi–Slovakia, 2014. 
 
Abukar Mohamed. Suomi–Italia, 2018.
 
Saku Ylätupa. Portugali-Suomi, 2018.
 
Portugalin 4-3-voittomaali EM-finaalissa Italiaa vastaan, 2018.
 
U19 Euroopan mestari Portugali, 2018.